Yuengling – America’s oldest brewery

D.G. Yuengling & Son är det äldsta bryggeriet i USA som fortfarande är i drift och har funnits med sedan år 1829. Yuengling producerar cirka 2,8 miljoner fat per år i sina tre bryggerier. Två av dessa ligger i Pottsville i Pennsylvania i USA och det tredje ligger i Tampa i Florida i USA.

Yuenglings historia

Bryggeriet bildades av David Gottlob Yuengling som invandrat till USA från Tyskland. I Tyskland var hans efternamn Jungling vilket betyder ung man men han bytte efternamn till Yuengling efter att ha anlänt i USA. Här startade han ett bryggeri som han döpte till Eagle Brewery. Davids äldsta son David Jr. var delaktig i Eagle Brewery men lämnade företaget för att starta sitt eget bryggeri. Efter bara två år i produktion brann Eagle Brewery ner och detta medförde att man flyttade till nya lokaler. I dessa nya lokaler ligger bryggeriet än idag. 40 år efter flytten bytte även bryggeriet namn till D.G. Yuengling & Son då Frederic Yuengling drev företaget tillsammans med sin far David. Bara några år efter namnbytet avled David Yuengling och bryggeriet drevs vidare av Frederick.

Man expanderade i slutet av 1800-talet genom att bygga tre nya bryggerier men dessa kom att så småningom fusioneras med bryggeriet i Pottsville. När Frederick avled år 1899 tog hans son Frank Yuengling över. Bryggeriet lyckades överleva under förbudstiden mellan 1920 och 1933 genom att sälja så kallade ”near beers”, vilket var öl med max 0,5 procents alkoholhalt. De startade också ett mejeri som gjorde glass och öppnade danssalar under denna tid. Mejeriet var i drift fram till år 1985. Frank Yuengling avled år 1963 och nu tog nästa generation över i form av Richard Yuengling och F. Dohrman Yuengling.

I slutet av 1980-talet började bryggeriet åter producera sitt lageröl som de slutade producera för flera årtionden sen. Sedan dess har deras lager blivit deras mest populära öl och står för 80 procent av produktionen. Då deras produkter blev allt mer populära köpte de en anläggning i Florida för att kunna utöka sin produktion. År 2000 var det dags för ännu ett bryggeri, denna gång i Port Carbon, nära Pottsville. Ägare idag är Dick Yuengling vilket innebär att företaget fortfarande drivs inom familjen. 2014 startade de även sin glassverksamhet igen men denna drivs separat från bryggeriet av David Yuengling. Tanken är att fortsätta ha verksamheten inom familjen genom att så småningom överföra kontrollen till någon av Dicks döttrar, Jennifer eller Wendy, som idag arbetar som chefer inom företaget.

Yuenglings produkter

Bryggeriet har elva stycken ölsorter som de producerar regelbundet. Traditional Lager är precis som namnet antyder, en vanlig lager. Deras Light Lager är en kalorisnål version av deras lager. Yuengling Premium Beer är en pilsner, det finns även en light-version av denna. Original Black & Tan är en blandning av Yuengling Premium Beer och deras Dark-Brewed Porter, som är en mycket mörk porteröl. Lord Chesterfield är deras öl med mest humle och är väldigt kolsyrad. Yuengling Oktoberfest produceras i samband med just Oktoberfest. Summer Wheat är en öl i traditionell bayersk stil. Yuengling IPL är deras India Pale Lager som innehåller fyra sorters humle. Deras senaste öl introducerades år 2018 och heter Golden Pilsner. Yuenglings öl finns än så länge bara tillgängligt i USA.