Tyskt öl

Öl i Tyskland har en lång historia som förändrades under 1500-talet då Wilhelm IV som var hertig ställde ut något som var en Reinheitsgebot. Det innebar ett steg för att säkerställa att ölet höll högsta kvalitet. Bestämmelsen innebar att öl endast får innehålla ingredienserna malt, jäst, humle och vatten.

Idag finns det mer än 1300 bryggerier i Tyskland och tillsammans producerar de mer än 5000 olika ölmärken. Det öl som säljs mest i landet är av märket Oettinger som dock inte exporteras nästan alls jämförelsevis med övriga tyska märken som till största delen exporteras. En av de största bryggerierna som håller till i Tyskland är Carlsberg.

Varje år i oktober så flödar den tyska ölen på vad som anses som en av de stora festerna, nämligen Oktoberfest. Folk kommer från hela världen för att deltaga i denna folkfest där man äter gott, dricker och njuter av god öl i stora mängder. Förutom Oettinger som säljs nästan endast inom landet är några av de mest populära märkena som säljs Kromabher, Bitburger och Bekk’s. I Sverige kan man hitta många sorter att välja mellan både som mellanöl i den lokala butiken och på Systembolaget om det är starköl som man är ute efter. Tysk öl finns i alla former och sorter, allt från den ljusa vanliga till olika suröl och andra alternativa sorter. I Tyskland går det att hitta en ölsort som faller de flesta i smaken.

Välja rätt dryck till maten

välja rätt dryck

Att välja rätt dryck till maten är inte alltid enkelt, men det går att ta hjälp av duktiga personer i Systembolagets butiker. Utifrån den meny och mat som man ska äta kan de ge goda råd oavsett om det är öl eller vin man är ute efter. Det är både möjligt att ringa kundservice för att få råd, maila och chatta.

Till pasta passar rött vin generellt bra, skaldjur passar bättre med vitt vin och en grillad köttbit föredrar många dricka en öl till. Vissa rätter har förmågan att lyfta både maträtten och drycken lite extra när de presenteras tillsammans. Dock kan det också handla mycket om personligt tycke och smak vilket man alltid ska utgå ifrån. Idag finns det många alkoholfria alternativ för den som inte vill eller kan dricka alkohol. De har en god smak och ibland kan det vara svårt att veta att de faktiskt är helt alkoholfri.

Har man yngre personer till middag finns det många alternativ som alkoholfri cider eller liknande som kan uppskattas. Ibland behöver det inte vara svårare än att man köper någon dricka som man vet att de uppskattar. Genom att få njuta av något som de dagligen inte får dricka kan också de känna av att det är en lite festligare stämning. Är man osäker kan man alltid innan en middag fråga för att alla ska vara så glad och nöjd som möjligt, det är absolut inte något fel med att se till redan från början att det blir bra. En middag med god dryck är något som kan uppskattas av de flesta.