Sveriges Bryggerier

Det bubblar i bryggeribranschen. Aldrig har intresset för öl varit så stort. Nu går man inte längre till bardisken och ber om en Stor Stark. Öldrickaren i dag är påläst, kräsen och en riktig finsmakare. Det här intresset har lett till att små bryggerier poppar upp här och var i vårt avlånga land. Sedan har vi ju de större drakarna förstås. Hur länge intresset för udda öl håller i sig vet ingen, så det gäller att brygga medan det pågår.

En bransch på uppgång

På 1800-talet hade vi över 500 bryggerier i Sverige, 1990 fanns det bara 20 bryggerier. Och nu 30 år senare har vi över 340 professionella bryggerier i vårt land. 40 stycken av dessa är medlemmar i organisationen “Svenska Bryggerier”. Här finns en lista över Svenska bryggerier.

Smaken är som baken

I Sverige har vi traditionellt sett gillat ljus lager med en aning beska. Men nu har vi breddat oss och vill ha alla olika varianter. Även om försäljningen fortfarande domineras av de ljusa sorterna, så föredrar många IPA eller mörka ölsorter.

Även de helt alkoholfria sorterna har ökat. Lättöl, som var det som erbjöds tidigare för dem som vill ha alkoholfritt, har nu fått stor konkurrens av de med 0% alkohol, något man för några år sedan tyckte var en väldigt märklig företeelse.

På systembolaget finns ca 1700 olika sorter av Svensk öl.

Ölprovning

Det har blivit vanligt att man arrangerar ölprovning. Antingen hemma eller på en restaurang. På en ölprovning provar man lite av flera olika sorters öl, exempelvis fem stycken. Provningen kan ha olika teman. Det kan vara flera olika sorter från samma bryggeri, eller flera sorter av en viss typ av öl eller olika årgångar av samma sort.

Vid provningen för man protokoll för att minnas vad man tyckte och för att kunna diskutera med andra vad de tyckte.

Tre stora jättar

Spendrups, Kopparberg och Åbro är tre stora bryggerier i Sverige.

Spendrups är ett familjeföretag som drivs i fjärde generationen. De har 900 medarbetare och finns i Grängesberg, Hällefors och Visby, med huvudkontor utanför Stockholm. Spendrups gör inte bara öl utan även läsk och andra drycker.

Kopparbergs bryggeri startade 1882. Då gick ett antal bryggare samman för att skapa en gemensam svagdricka. Bryggeriet har haft en stormig resa fram till idag, vissa perioder har det varit en utländsk ägare. Kopparberg är mycket kända för sin cidertillverkning. Men de tillverkar även öl.

Åbro bryggeri har funnits sedan mitten av 1800-talet. Även åbro är ett familjeföretag som har vandrat genom generationerna. De tillverkar olika sorters öl, läsk och cider.

En uppstickare

En av alla hundratals nya stjärnor på öl-himlen är “Charlis Brygghus”. Charlis består av Kasper Schönhult och Emil Israelsson som tillsammans skapar öl i Fjälkinge som ligger utanför Kristianstad.

Deras tanke är att öl ska vara gott och spännande. De arrangerar ölskola varje vecka för sina kunder. Här kan man även få chansen att brygga sin eget öl. De har glimten i ögat samtidigt som de är seriösa. De vill att det ska vara roligt med öl. De testar olika ingredienser så länge basen är malt. Exempelvis kan ölen innehålla äpple, päron eller hallon.

Charlis har funnits sedan 2014 och har sina produkter på krogar i södra Sverige samt på Systembolaget.