Svenska brännvinssorter

Brännvin är en spritdryck som främst dricks mycket i Skandinavien och är i stort sätt rent etylalkohol blandat med vatten. Förr kallade folk all alkohol med hög alkoholhalt för brännvin så som whiskey och konjak vilket inte riktigt är fallet idag. Det som menas med brännvin idag är nordiska spritdrycker. Brännvin kan delas upp i två olika grupper vilket är brännvin som är okryddat och brännvin som är kryddat. Idag tillverkas det mycket kryddat brännvin vilket är något som har druckits sedan 1500-talet, då i medicinskt syfte men idag kryddats brännvinet snarare för att få till en godare smak. Vanliga kryddor i brännvinet är anis, fläder, citron och fänkål. Brännvin kan tillverkas av många olika råvaror så som säd och potatis vilket har resulterat till att det finns många olika sorter av brännvin.

Kända märken

Angostura har funnits sedan 1824 och skapades då i syfte att bota sjösjuka och olika magåkommor av den tyska militärläkaren Johann Gottlieb Benjamin Siegert men används idag främst i drinkar som smaksättare.

Kända märken
Kända märken

Akvavit är den största och kändaste sorten av brännvin alla fall om man talar om kryddat brännvin. För att brännvinet ska klassas som akvavit måste kummin och dill vara de dominerande smakerna annars är det inte Akvavit utan något helt annat. Akvavit får vara kryddat med andra kryddor också naturligtvis men det måste vara kummin eller dill som är kryddan som smakar mest. Det krävs också att alkoholhalten är minst 37,5%. En populär akvavit ä OP Andersson som laserades redan 1891 i Göteborg och är därför Sveriges äldsta akvavit med smak av kummin, anis och fänkål. En annan mycket populär akvavit är Skåne Akvavit som har samma recept som OP Andersson förutom att Skåne Akvavit består av 50% mindre kryddor än vad OP Andersson gör.

Brännvin special är ett brännvin som är okryddat och som innehåller en alkoholhalt på 30%. Alkoholhalten på Brännvin special har förut varit högre men har sänkts en aning under åren som har gått. Det är ett brännvin som är billigare än många andra brännvin och har därför fått namnet Pensionärsbrännvin eftersom det på grund av det billiga priset blivit ett populärt brännvin bland de fattiga pensionärerna och kanske är det på grund av priset som brännvinet har blivit så populärt. Sedan 1995 har brännvin special nämligen varit ett av de mest populära i hela landet.

Koskenkorva är ett finskt brännvin som i Finland ofta kallas för Koskis, Kosken, Kossu eller Kosaani. Brännvinet tillverkas i orten Koskenkorva som ligger beläget i västra Finland. Det finns flera olika typer av konskenkorva detta beror på att de är gjorde på olika sätt. Bland annat är vissa brännvin gjorda av råg medans andra är gjorda av korn vilket naturligtvis gör att smakerna skiljer sig. Koskenkorva finns även som vodka där den stora skillnaden mellan produkterna är alkoholhalten. Brännvinet har en alkoholhalt på 38% (40% i vodkan) och innehåller dessutom mindre socker än vad vodkan gör. Genom mindre alkoholhalt och socker så får brännvinet en riktig mjuk och rund smak.