Svensk whisky

Vi svenskar ska verkligen vara stolta för den whisky som produceras i vårt avlånga land. Vi har faktiska flera framstående whiskytillverkare och flera av dessa producerar whisky i världsklass. Om du gillar mat och dryck, och framför allt då whisky, borde du verkligen sätta dig in i svenska whisky och testa whisky från alla svenska leverantörer. Liksom det är något speciellt med vin från Italien, eller vodka från Ryssland, så tycker jag att det är något alldeles speciellt med svensk whisky. Whisky är drycken från vildmarken, och den ska produceras i nordliga länder med vild natur och djupa skogar. Här nedan kan du läsa lite mer om just svensk whisky!

Svensk whisky

Varför välja svensk whisky?

Ja, varför ska man egentligen välja svensk whisky, framför till exempel irländsk, skotsk eller amerikansk whisky? Jo, därför att svensk whisky är världens bästa whisky. Det tycker åtminstone jag. För whisky handlar inte bara om smak (även om svensk whisky även håller hög standard när det kommer till smak). Att dricka whisky är att dricka historia och kultur. Ett glas svensk whisky är detsamma som ett smakprov av den svenska urskogen, våra berg, djupa sjöar och mossa, granar och bark. Björn, älg och varg. Att hålla upp ett glas whisky är så mycket mer än smakerna. Det är känslan som man får av whiskyn som är det viktigaste. Att sitta med ett glas whisky framför en brasa ute på landet är bland det mysigaste som finns. Och om whiskyn smakar svensk skog och vildmark så blir det hela ännu bättre. Om du vill lyxa till upplevelsen ytterligare rekommenderar jag att du adderar en riktigt god köttbit också!

Varför välja svensk whisky?

Mackmyra Svensk Whisky

Den mest kända svenska whiskytillverkaren är såklart Mackmyra Svensk Whisky. Företaget startade 1999 och har sedan dess nått stora framgångar med sin utmärkta whisky. Framgångssagan började utanför svenska staden Gävle, på Mackmyra bruk, och därifrån växte företaget till en internationell succé. Mackmyra har expanderat utanför den lilla gården och har numera ett flott huvudkontor i huvudstaden. De har även flera lokaler på olika platser i Sverige där de lagrar sina whiskyfat, bland annat Häckeberga slott samt Bodås Gruva.

Mackmyra Svensk Whisky

Mackmyra har blad annat vunnit World Distiller of The Year 2015, men hur har Mackmyra lyckats bli så framgångsrika på så kort tid? Jag tror att en del av hemligheten är deras svenska koncept. De förlitar sig på svenska ingredienser och råvaror från de svensk skog och svenska odlingar. De har rötterna i den svenska naturen, och det gör att du alltid kan känna de svenska smakerna när du dricker Mackmyra. För den som vill prova Mackmyra kan man antingen gå till Systembolaget och köpa en flaska, eller så kan man besöka någon utan deras provningar.

Gammelstilla whisky

Ett annat populärt svenskt whiskymärke är Gammelstilla whisky. Låt dig dock inte luras av namnet – detta destilleri är faktiskt inte särskilt gammalt. Det grundades så sent som 2012. Men det har redan blivit ett etablerat märke på whiskymarknaden. Även för detta märka står svensk natur i centrum: björk och stilla sjö kombineras i välsmakande whisky. Avnjut gärna denna whisky tillsammans med en bit choklad! Om du är riktigt sugen på god whisky så kan du köpa deras fat på 30 liter – då har du så att du klarar dig ett tag!