Svensk öl

Sverige gillar öl. Svenskar älskar att dricka den mjuka, guldfärgade drycken. Men vi är även rätt duktiga på att brygga öl! Och i den här artikeln ska jag därför skriva mer om just detta. Det ska handla om svensk öl-historia och om vad ölen betyder för oss i Sverige. Om du gillar svensk öl kan den här artikeln alltså vara något för dig. Jag ska även passa på att besöka att liten svenska brygger ute på den historiska ön Adelsö. Här bodde inte bara dåtidens kungar och adelsmän, här bryggs även äkta svensk öl!

Svensk öl

Varför svensk öl

I Sverige har ljus lager tidigare varit fullständigt dominerande – och är så även nu för tiden – men en ny trend har börjat synas vid horisonten. Det har nämligen blivit allt mer populärt med lite mer variation på ölen i Sverige. Nu finns det även gott om plats för IPA och öl med mer exotiska och kreativa smakkombinationer på den svenska ölmarknaden. Det har blivit en trend att dricka hipster-öl, vilket betyder att klassisk ljus lager faktiskt får maka på sig litegrann. Att dricka ”rätt” öl har blivit en social markör och statussymbol i vissa kretsar, och då duger det inte med att dricka Carlsberg. Det ska vara unika ölsorter från mindre, svenska bryggerier. Öl bryggt på svenska råvaror, havsluft, djupa skogar och öppna landskap.

Varför svensk öl

Att välja en svensk öl nästa gång du står inne på Systembolaget gör dessutom inte bara att du ligger rätt i tiden, det gynnar också den svenska ölproduktionen. Och det är viktigt. Det är viktigt att vi väljer svenska ölmärken så att mindre svenska bryggerier kan fortsätta sin verksamhet och fortsätta producera härligt god öl till oss svenska konsumenter!

Mer om svensk öl

I Sverige har som sagt lite svagare och ljusare lager länge varit populärt. Och de flesta har väl hört talas om svagdricka. Men på den tiden då ölen bryggdes lokalt på gårdarna var ölen ofta väldigt mörk – och den första ölsorten som började produceras i större skala var portern i början av 1800-talet. Då var det främst britter som började brygga öl på västkusten och i Göteborg. Senare slog sig tysk lager in på marknaden. Ett viktigt år är 1871, det var nämligen under detta år som den första ljusa pilsnern bryggdes här på hemmaplan, och sedan dess har framgångarna alltså fortsatt. Den ljusa ölen har varit dominerande sedan dess, och är det fortfarande i stor utsträckning, även om mörkare öl från lokala mikrobryggerier blir alltmer populärt.

 

Adelsö bryggeri

Ett litet bryggeri som ligger helt rätt i tid och trend är Adelsö bryggeri. Det är ett nystartat bryggeri som har sina lokaler ute på den klassiska ön Adelsö. Ön var, liksom namnet antyder, tidigare hem åt svenska konungar och adelsmän, och många turister åker hit för att titta på gravkullarna. Ett stenkast därifrån, på den närliggande ön Björkö, ligger dessutom den gamla vikingastaden Birka. Det här är alltså ett område med mycket rik historia – och nu även en egen öl. Den som vill dricka riktigt god svensk öl, från ett äkta svenskt mikrobryggeri, bör absolut testa någon öl från Adelsö bryggeri.

Mer om svensk öl