Sapporo Breweries

Sapporo Breweries är ett japanskt bryggeriföretag som funnits sedan år 1876 och är därmed det äldsta varumärket för öl i Japan. Bryggeriet, som började i staden Sapporo, har expanderat och har idag fem bryggerier i Japan, ett i Kanada och ett i USA.

Sapporo Breweries

Bryggeriets historia

Företagets ursprung finns i Sapporo i Hokkaido och allt började när den tysklärde bryggmästaren Seibei Nakagawa blev förste bryggmästare i Kaitakushi Brewery. Här producerades den första Sapporo-lagern i juni 1876. I slutet av 1880-talet grundades ett annat företag kallat Japan Beer Brewery Company och här producerade man Yebisu Beer. Det skulle visa sig att detta bryggeriföretag kom att bli en stor konkurrent till Sapporo Brewery och det blev inte bättre när bryggeriet Osaka, som nu heter Asahi, och bryggeriet Kirin ville vara med i matchen. Allt detta tävlande mellan bryggerierna ledde till slut till en fusion av Sapporo, Japan Beer Brewery Company och Osaka. Med dessa tre stora bryggerier nu sammanslagna, under det nya namnet Dai-Nippon Beer Company Ltd. hade man nästan monopol på ölförsäljningen i Japan, något som varade ända fram till slutet på 1940-talet. År 1949 splittrades Dai-Nippon i två och blev Nippon och Asahi. Nippon Breweries fortsatte att producera den populära Sapporo-ölen och bytte namn till det nuvarande namnet Sapporo Breweries år 1964. Sedan detta år har Sapporo bland annat förvärvat det kanadensiska bryggeriet Sleeman och det amerikanska Anchor Brewing. Sapporo har idag bryggerier på fyra andra platser i Japan förutom just i Sapporo. Dessa andra bryggerier ligger i Sendai, Chiba, Shizuoka och Kyushu. De flesta Sapporo-öl som säljs i Nordamerika är producerade på bryggeriet Sleeman i Guelph, Ontario i Kanada. De flesta öl av märket Sapporo som säljs i USA tillverkas av Sapporo Brewing Company som ligger i La Crosse, Wisconsin i USA. Den öl som säljs i Europa är ofta bryggd i Europa på licens från Sapporo. Sapporo är ingen lagervara på Systembolaget i Sverige men går att beställa.

Ölen

Sapporo producerar en rad ljusa och mörka lagrar och Sapporo Black Lager och Yebisu är deras standardöl. Sapporo producerar även en maltbaserad läsk kallas Super Clear vilket är alkoholfri sedan år 2009. Sapporo Black Lager har en doft av malt och rostat bröd med ton av citrus. Smaken beskrivs som ren med bra maltighet och en balanserad beska. Ölen Yebisu betraktas som Sapporos premiumöl och har en stor bitterhet vilket gör att den passar mycket bra till exempelvis sushi. Sapporo själva beskriver Yebisu som öl med ”a touch of class”. År 2006 skapade Sapporo en begränsad Space Barley Brew. Den hette just space för att kornmalten som användes för att brygga ölen hade odlats, under fem månaders tid, ombord International Space Station (ISS). De som senare fick smaka på denna speciella upplaga menade att ölen inte skiljde sig från andra sorters öl på något sätt bara för kornmalten var från rymden. Forskare var dock desto gladare för projektet då det visar på att matproduktionen under lång tid i rymden är möjlig. Sapporo är idag ett av Japans mest populära varumärken. Ölen dricks även i stora mängder internationellt vilket tydligt märks genom bryggeriets ständigt ökade export.

Ölen