Roliga fakta om öl

I genomsnitt dricker en svensk omkring 6.5 öl i veckan och när det kommer till vad för slags öl vi helst dricker så är starkölet på uppfart och ser man öldrickandet utspritt under ett år så blir det omkring 342 stycken burkar starköl per år. Den genomsnittlige svensken tycker som sagt om öl, men vi tycker inte bara om att dricka öl, vi tycker också om att prata om den och faktum är att det finns mängder av spännande historier och fakta kring drycken öl. Visste du till exempel att din mustach kan vara en rejäl ölbov? Vi berättar varför längre ner i artikeln. Eller att det äldsta öl receptet man funnit faktiskt är cirka 4000 år gammalt? Nedan går vi igenom några fler av den allra bästa faktan om just öl.

Saker du alldeles säkert inte visste

Om man börjar känna sig lite stressad, lite nedstämd eller smårädd sådär på sena kvällen efter ett par glas så finns något som kallas för “Cenosillicafobi” vilket innebär att man faktiskt känner en rädsla för ett tomt glas. Hur många som lider av denna åkomman är dock relativt okänt och det behövs säkerligen forskas lite mer inom detta ämne. Vad grundar vi då påståendet om att mustaschen kan vara en riktig öl bov på? Faktum är att en promille av en 50 cl stor Guinness fastnar i, om du nu har någon, mustasch varje gång du dricker. Totalt under ett år betyder det att ungefärliga 81 000 liter Guinness faktiskt går helt till spillo,  helt i onödan. I samma anda kan vi också nämna att Guinness i Nigeria är mer populärt än i dess hemland Irland. Relativt otippat va? Annan rolig fakta om öl är att Tjeckien är det land i hela världen som dricker mest öl per capita i hela världen och de ölälskande Tjeckerna dricker i genomsnitt ungefärliga 143-liter öl per person och per år.

Och sist men inte minst så visste du säkert inte om att lättöl serverades i matsalen fram till 1970 talet i de belgiska skolorna och inte heller här framgår det om betygen faktiskt förbättrades eller försämrades under denna period. Något kanske inte heller alla vet om är att den första flygkaparen i Norge faktiskt valde att ge upp efter att han varit erbjuden mer öl i utbyte mot att lämna in sina vapen. Så även i dramatiska situationer som dessa kan den gyllene drycken faktiskt vara till din fördel.

Andra fakta att briljera med på AWn

Kanske har du haft tillfällen då din öl smakat sämre? Det kan bero på att ölen har blivit utsatt för ljus. Det behöver alltså inte betyda att ölen har blivit dåligt brygd, men en öl som har blivit utsatt för ljus kommer inte att smaka gott. Därför behöver man tänka lite extra på att förvara sin egen öl på ett mörkt ställe i hemmet och att hellre köpa öl i mörka flaskor än i ljusa. Så raka mustachen, ha aldrig ett tomt glas, och förvara definitivt inte ölen i ett ljust rum så får du ut det mesta och det bästa av det. Njut!