Polsk öl

De polska ölsorterna har länge varit eftertraktade på marknaden. Med omtyckta och välkända varumärken som framförallt Tyskie, Lech, Warka, Zywiec och Zubr räknas idag Polen som en av Europas ledande exportörer av öl. Deras utbud säljs till ett bra pris och kan avnjutas av samtliga personer. De är helt enkelt designade med en prislapp som passar samtliga plånböcker. Många av Polens större ölmärken och ledande ölsorter, kan i Sverige köpas på Systembolaget. Svenskarna har helt enkelt tur i det hela. För att kunna avnjuta en kall och god polsk öl, behöver man inte ta en tripp till Polen. Beställ från Systembolagets hemsida, eller uppsök närmaste Systembolag för att ta en titt på deras Polska utbud av öl.

Alla länder har sin egen kultur och historia som avspeglas i den mat och dryck som landet ofta har som kännetecken. Vad är det som gör polsk öl så eftertraktat och hur ser den polska ölets historia ut?

Olika varianter av polsk öl

Polen är framförallt kända för sin lager. En något mildare ölsort som passar de flesta maträtter. Landets storsäljare vad gäller öl, som till exempel Tyskie och Zubr är båda lager. Vad som skiljer polsk lager åt, från andra länders lagertillverkning, är att de polska versionerna av lager oftast har en något högre alkoholprocent. Vanligast hos polsk lager är att alkoholprocenten ligger på mellan 5-9%. Vilket är mer än till exempel de vanligaste engelska ölsorterna, som ligger på mellan 3.5-5.5%.

Vilken smak som ölen har, beror på flera olika faktorer. Dels vilken jäsningsprocess som använts, vilken grad av malt eller humle som har brukats, samt vilken arom som har tillsatts. Det typiska för en vanlig, polsk lager är en mildare arom och en traditionell jäsningsmetod.

Två av Polens stora exportörer

Polsk öl säljs i större delar av världen och framförallt de tre storsäljarna Tyskie och Lech. Dessa öl tillverkas i massiva bryggerier och exporteras sedan med stor omnejd. Dessa två storsäljare är även vad invånarna i Polen dricker mest av, vad gäller öl.

Två av Polens stora exportörer

Tyskie räknas som landets mest sålda lageröl. Varumärket Tyskie räknas även som en av Europas äldsta tillverkare av öl. Varumärket grundades redan år 1629 och har sedan start utvecklats och deras lageröl säljs idag i större delar av av världen. Med sin distinkta design på flaskan som består av en vit bakgrund, röd banner och kungakrona är deras flaskor alltid igenkännliga.

Varumärket Lech är även de, ett av landets ledande tillverkare av öl. Med sin lageröl har de tagit en stor plats på öl hyllorna i stora delar av världen. Lech grundades år 1975 och har inte en lika gedigen historia som Tyskie. Men med stark design och marknadsföring, i kombination med en prisvärd lageröl har varumärkets popularitet ständigt ökat. Vill man ha en billig lager öl som smakar bra. Då är det värt att testa Lech. Med ölets mildare smak passar denna lager med alkoholhalt 5%, till de flesta maträtter och event. Fördelen med polsk öl är helt klart dess mildare aroma och att de kan inhandlas till ett mycket bra pris. Ta en titt på det polska utbudet vid nästa besök till Systembolaget.