Pilsner Urquell Brewery

Pilsner Urquell är ett tjeckiskt bryggeri som grundades år 1842. Det var det första bryggeriet som tillverkade en ljus lager vilket innebär att Pilsner Urquell har inspirerat mer än två tredjedelar av den öl som produceras idag. Pilsner Urquell är den största producenten av öl i Tjeckien och även den största exportören av tjeckiskt öl. Bryggeriets flaggskepp är ölen Pilsner Urquell men bryggeriet producerar även andra ölsorter som går under namn som Gambrinus, Excelent, Primus och Radegast. Pilsner Urquell produceras idag även i Kaluga i Ryssland. Bryggeriet har varit en del av SABMiller-koncernen sedan år 1999 men så sent som i mars 2017 såldes Pilsner Urquell, med undantag för vissa geografiska områden, till det japanska Asahi Breweries.

Historia

Bryggeriet grundades av lokala tjecker och tyska medborgare i staden Plzen och det ursprungliga namnet var Bürgerbrauerei. Innan lagerölet skapades var ölen toppfermenterad och kännetecknad av en mörk färg, den var grumlig och kvaliteten var inkonsekvent. Invånare i Plzen var inte nöjda med detta och stadsrådet i Plzen beslutade att 36 fat av denna öl skulle kastas på grund av dålig kvalitet. Man satsade därför istället på att grunda ett nytt bryggeri. Detta beslut togs år 1839 och samma år började bygget av bryggeriet. När bryggeriet stod klart anställde man bryggaren Josef Groll till att utveckla en ny sorts öl. Den första ölen producerades av Groll år 1842 och ölen var gyllengul och klar. Världens första lageröl hade precis skapats. Sjutton år efter grundandet registrerades Pilsner Bier som varumärke. Med tiden skapades konkurrerande bryggerier som också började skapa öl av sorten lager. Man skapade då det tyska varumärket Urquell och det tjeckiska varumärket Prazdroj. På båda språken betyder dessa ord ”den ursprungliga källan” och det var det man ville understryka med sitt varumärke, att de var den ursprungliga källan till lagerölen. År 1873 exporterades Pilsner Urquell till Amerika och i början av 1890-talet bestod Pilsner Urquell av en sjättedel av hela volymen av europeisk öl som exporterades utomlands. År 1913 hade man en produktion på strax över 100 miljoner liter öl och deras pilsner fanns representerad i 34 olika länder.

Ekfat och humle

Bryggeriet har sedan grundandet haft ett ”Coopers House” alltså en plats där fatbindare, där de som tillverkar faten för hand håller till. Ekfaten görs än idag för hand och fatbindarna som finns här är sju till antalet och är det enda kvarvarande teamet inom den branschen i hela Centraleuropa. Bryggeriet säger att de har kvar denna form av hantverk för att det är viktigt att bevara, och på grund av deras dedikation att se till att deras öl är den äkta varan. Sedan 1840-talet har samma sorts ingredienser använts för att producera Pilsner Urquell. Det är vatten, kornmalt, jäst och Saazhumle. Saazhumlen är det som gör aromen och smaken på deras öl så igenkännlig. Humlen är uppkallad efter den tjeckiska staden Saaz där denna humle odlas. Denna humle tillhör en av fyra humlesorter som benämns som ädla. De har hög arom och låg bitterhet. Oljorna i Saazhumlen ger ölen en växtbaserad doft och det höga innehållet av polyfenoler hjälper till att bevara ölen. I Tjeckien är humlen känd som ”det gröna guldet” och humlen är eftertraktad runt om i världen. Pilsner Urquell finns i Systembolagets sortiment och har en alkoholhalt på 4,4 procent.