Kombinera öl och vin med mat

För att få till den där perfekta middagen gäller det att bemästra konsten att kombinera smakerna i mat och dryck. Vilken mat passar bäst med öl? Man måste helt enkelt veta vilka smaker som passar tillsammans – vilken maträtt som passar med vilken dryck. Att kombinera mat och dryck är en välutvecklad vetenskap tillika konstform. Den som är duktig på hantverket har stor kunskap om, och fingertoppskänsla för, vilka smakar som passar bra ihop.

Kombinera öl och vin med mat

Det handlar om att hitta smaker som lyfter och förstärker varandra, och som gör smakupplevelsen komplett. Om man istället gör fel och kombinerar mat och dryck som inte fungerar särskilt väl ihop, kan hela måltiden bli förstörd. Smakerna skär sig och förstör varandra. Det är viktigt att smakerna är genomtänkta och trivs tillsammans. De ska arbete med varandra för att höja din måltid, inte slåss och dra ned varandra i en kamp om din uppmärksamhet. I den här artikeln ska jag skriva ned mina bästa lästips, texter för dig som vill veta mer om att kombinera mat och dryck.

Mat och dryck i kombination

Boken Mat och dryck i kombination är skriven av författaren och matlagningsexperten Mats Jonson, och den är utgiven på förlaget Liber 2014. I denna bok behandlar skribenten, liksom titeln antyder, just hur man bäst kombinerar man och dryck. Det är en faktaspäckad bok med lärorika texter som kanske främst riktar sig till de som jobbar eller studerar inom kök och restaurang. Men den kan även hjälpa dig som villa lyckas med en lyxig middag hemma. I boken skriver Johnson om bland annat olika smaker, hur smakerna kan kombineras till en helhetsupplevelse samt om hur upplevelsen av måltiden kan förgyllas med ljud och ljus – till exempel behaglig musik och levande ljus.

Mat och dryck i kombination

Morberg : maten, drycken och konsten att kombinera

I denna bok får vi följa med författaren och stjärnkocken från TV, Per Morberg, på en resa genom olika smaker i mat och dryck. Boken heter Morberg : maten, drycken och konsten att kombinera och gavs ut av förlaget Bonnier Fakta år 2015. De flesta vet väl om att Morberg är rätt förtjust i vin och dryck, och han borde alltså vara något av en expert på området! Morberg skriver även om hur flera olika sorters öl, till exempel klosteröl, klassisk ljus lager och IPA, bäst kan kombineras med olika rätter. Förutom Morbergs inspirerande texter innehåller boken även frestande fotografier av Martin Löf.

Morberg : maten, drycken och konsten att kombinera

Läs om mat och dryck i uppsatser

Det är inte alltid helt enkelt att veta hur man ska kombinera mat och dryck med olika smaker. Studenterna Lina Jonsved och Daniel Rittberg-Schein, vid Restaurang- och hotellhögskolan på Örebro Universitet, har dock skrivit en bra kandidatuppsats med titeln Mat och dryck i kombination, som handlar just om hur olika smaker kan kombineras i mat och dryck. Intressant läsning om du vill veta mer om hur man kan blanda mat med olika drycker för att locka fram nya smaker. Och det finns många fler C-uppsatser att läsa om ämnet. Om du behöver inspiration kan du absolut ha nytta av att slå dig ner, läsa och ta hjälp av en uppsats, examensarbete, masteruppsats eller liknande – läsning för att lyckas med matlagningen. Akademiska texter är såklart väldigt bra källor till information, men kan även vara riktigt bra källor till inspiration för hur du kan kombinera olika smaker!