Hur Heineken Brouwerijen uppstod

Heineken är ett bryggeriimperium som grundades i Amsterdam år 1864 av Gerard Adriaan Heineken. Idag äger Heineken över 165 bryggerier i mer än 70 länder och producerar 250 internationella, regionala, lokala och specialiserade öl och cider och sysselsätter cirka 73 000 personer. Heineken är idag det största bryggeriet i Europa och näst största i världen. Man tillverkar cirka 190 miljoner hektoliter öl per år. Heineken har idag två bryggerier i Nederländerna, i Zoeterwoude och Den Bosch.

Historia

Gerard Heineken köpte år 1864 ett bryggeri i Amsterdam som hette De Hoiiberg (höstacken) men bytte senare namn till Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij. Han fick hjälp av sin mor med köpet och byggde sedan om bryggeriet, då han ville ändra jäsningsprocessen för att kunna få en klarare och renare produkt. Bryggeriet var företagets primära bryggeri ända fram till år 1988 då en modernare och större anläggning byggdes i utkanten av Amsterdam. Bryggeriet finns dock kvar och anordnar turer för besökare och kallas för Heineken Experience. År 1874 öppnades ett andra bryggeri i Rotterdam då företagets försäljning hade stigit kraftigt, mycket tack vare Gerards aggressiva prispolitik. Efter drygt 60 år i branschen blev Heineken kunglig hovleverantör och fyra år senare, år 1927, öppnades den första utländska verksamheten i Indonesien. Under denna tid var det Gerards son Henry som drev företaget efter hans fars död år 1893. Efter första världskriget fokuserade Heineken mycket på export och ölsorten lanserades i USA där den togs emot väl och är idag ett av de mest framgångsrika importerade ölmärkena i USA. En konkurrent till Heineken var Amstel men Amstel köptes upp av Heineken år 1968 och tre år senare utnämndes Henrys son Alfred Heineken till styrelsens ordförande. Under hans ledning fortsatte företaget sin kraftfulla globala expansion. Han avgick år 1989 men var involverad i företaget fram till hans död år 2002. Den stora bryggerikoncernen Scottish & Newcastle köptes upp av Heineken och Carlsberg år 2008. Scottish & Newcastle var då den största bryggerikoncernen i Storbritannien. Heineken tog över verksamheten i Storbritannien och Irland medans Carlsberg tog över dryckesgruppen Baltic Beverages Holding. Med detta förvärv blev Heineken den tredje största bryggerikoncernen i världen. Sedan fusionen mellan Anheuser-Busch InBev och SABMiller i oktober 2016 har Heineken varit den näst största bryggerikoncernen i världen.

Heineken Experience

Heinekens rika och framgångsrika historia presenteras i det ursprungliga bryggeriet i Amsterdam. Det är ett ölmuseum och nöjesgalleri. Rundturen tar dig genom företagets historia på ett roligt och interaktivt sätt. De gamla gigantiska kopparbehållarna där den ursprungliga Heinekenölen bryggdes finns kvar för beskådning. Gamla reklamskyltar och annonser likaså. I Heineken Museum Bar kan man utarbeta sin alldeles egen öl. Rundturen bjuder på en högteknologisk multimedia upplevelse och för den som vill kan man ladda ner en app som tillhör rundturen för att få ut det mesta ur besöket. Efter rundturen, som varar i cirka 90 minuter får man sedan två öl i deras egna bar. För den som kör bil finns även alkoholfria öl att njuta av. Heineken Experience är idag en mycket populär turistattraktion i Amsterdam.

Heineken Experience