Guinness Brewery

St. James Gate Brewery är ett bryggeri som grundades år 1759 i Dublin, Irland av Arthur Guinness. Guinness är ett öl av typen stout och bryggs huvudsakligen på detta bryggeri som också kallas för Guinness Brewery. Bryggeriet har ett eget museum som är väldigt stort och påkostat och som kallas för Guinness Storehouse. Det är en stor turistattraktion och innehar en souvenirbutik och egen skybar med utsikt över Dublin. Guinness Brewery blev det största bryggeriet i Irland år 1838 och det största i världen år 1886. Det året producerade man ungefär 1,2 miljoner fat öl. Idag är bryggeriet inte längre världens största men kan dock titulera sig som världens största bryggeri av ölsorten stout. Guinness ägs idag av den brittiska dryckeskoncernen Diageo som bildades när Guinness slogs samman med Grand Metropolitan år 1997.

Historia

Arthur Guinness började sin karriär som bryggare i Leixlip vilket är en stad i östliga Kildare i Irland. Efter att han fått tag på lokalen på St. James Gate i Dublin började han bygga upp ett bryggeri här. Tio år efter etableringen exporterades för första gången hans öl utomlands då sex och ett halvt fat skickades till England. År 1803 avled Arthur Guinness och en av hans söner, Benjamin Guinness, tog över verksamheten. Med hjälp av ångmaskiner kunde verksamheten expandera och växa och därmed fortsätta leverera öl till England. Benjamin Guinness var verksam i bryggeriet fram till hans död år 1868 och det året var verksamheten värd över en miljon pund. Bryggeriet hade växt enormt i storlek genom att bygga ut och bygga nytt. Verksamheten flöt på väldigt bra och man gjorde insatser för att växa i popularitet och det blev ofta lyckade insatser vilket syntes i försäljningssiffrorna. Företaget flyttade sitt huvudkontor till London år 1932 på grund av den irländska statens införande av Control of Manufactures Act. 1936 öppnade man ett bryggeri i London där man tillverkade öl fram till år 2005 då man förlade all produktion tillbaka till St. James Gate i Dublin. Idag ägs Guinness av Diageo men Guinnessfamiljen äger fortfarande 51 procent av bryggeriet. År 2017 öppnades ett Guinnessbryggeri i Maryland, USA och här kommer det fokuseras på nya Guinnessöl skapade för den amerikanska marknaden.

Ölsorter

Guinness huvudprodukt är Guinness Draught och är av sorten stout och är ett av de mest framgångsrika ölmärkena världen över. Det tjocka krämiga skummet på toppen åstadkoms med kväve. I varje Guinness finns nämligen en liten plastkula som kallas för widget. En liten mängd av flytande kväve tillsätts varje Guinness för att hålla trycket i burken. Kvävet förångas och expanderar i volym efter att burken är förseglad. Gasen tvingas in i den så kallade widgeten genom ett litet hål och när man sedan öppnar burken skjuts det komprimerade kvävet ut och det är det som är orsaken till det tjocka krämiga skummet på toppen. Förutom Guinness Draught tillverkar bryggeriet även bland annat Guinness Original, Guinness Bitter, Guinness Foreign Extra Stout och Kilkenny. I Sverige säljs fyra sorter av Guinness och tre sorter av Kilkenny.