De två äldsta bryggerierna

Det finns två bryggerier i världen som anses vara de allra äldsta som fortfarande är i drift. Båda dessa ligger i Tyskland. Det ena heter Weltenburg Abbey Brewery och det andra heter Weihenstephan Brewery. Båda dessa bryggerier startade i kloster som bryggde öl och båda bryggerier påstår själva att de är världens äldsta bryggeri. Weltenburg Abbey Brewery ligger i samma del av Tyskland som Weihenstephan Brewery och påstår att man varit i drift sedan år 1050.

Weihenstephan Brewery kan spåra sina rötter vid klostret till år 758 eftersom ett dokument från det året beskriver ett avtal mellan klostret och en leverantör av det man behövde för att brygga öl. År 1040 licenserades ett bryggeri av staden Freising där klostret låg och det är det datumet som bryggeriet använder som grunddatum. Fram till 1950-talet beskrev bryggeriet sitt grunddatum som år 1146 men vid ett senare tillfälle dök dokumentet från år 1040 upp där Otto I, biskop av Freising alltså ska ha gett tillåtelse till ett bryggeri. Dokumentet påstås dock vara en förfalskning från 1600-talet och den första skrivelsen om bryggeriet är daterad med årtalet 1675. Vilket av dessa två bryggerier som verkligen är världens äldsta går alltså att diskutera.

Weltenburg Abbey Brewery

Omkring år 617 grundades klostret Weltenburg enligt dåtida regler. Omkring 300 år senare lämnar munkarna klostret i rädsla då ett nomadiskt folk kommit in från väst och satt skräck i flera distrikt i närheten av Weltenburg.  År 932 flyttar nya munkar in och år 1050 ska klosterbyggeriet ha startat. Klostret har sedan dess varit med om krig och elände flera gånger under århundradena men idag är klostret hem för fjorton munkar. Idag gör bryggeriet tolv olika sorters öl som alla produceras enligt Bavarian Purity Law från år 1516, vilket är den äldsta giltiga livsmedelslagen i världen. I denna så kallade renhetslagen står det att inget annat än korn, humle och vatten får användas för att producera öl. Betydelsen av jäst var inte känt vid tiden och tillsattes senare, vilket innebär att det är fyra ingredienser som får användas enligt denna lag. Denna renhetslag gällde ursprungligen bara för Bayern men blev gradvis accepterat av de andra tyska staterna och har varit en nationell lag i Tyskland sedan 1906. Weltenburg Abbey Brewery har vunnit World Beer Cup-priset år 2004, 2008 och 2012 med sin öl Weltenburger Kloster Barock Dunkel.

Weihenstephan Brewery

Detta bryggeri ligger kvar på samma plats där det legat i över 1000 år, på Weihenstephan Hill. Sedan 1923 har bryggeriet varit känt som Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan vilket översatt betyder det bayerska statsbryggeriet Weihenstephan. Bryggeriet är idag en toppmodern produktionsanläggning och man har ett samarbete med Münchens tekniska universitet som ligger precis i närheten där man bland annat har ett centrum för lärande. Bryggeriet producerar idag flera ljusa lager och veteöl men det är inte fler än nio olika sorter öl man producerar. Deras veteöl Weihenstephaner Weissbier har funnit till försäljning på Systembolaget sedan 1991. Weihenstephan Brewery producerar självklart all sin öl under Bavarian Purity Law.