De största bryggerierna

I hela världen dricker man mycket alkohol, i synnerhet öl. Det finns många så kallade bryggerier där man brygger ölet. Öl har blivit en kär dryck och dricks både på tillställningar och för hemmabruk. Kina är än så länge världens största ölproducent och de producerar öl som överstiger hela 25 procent av den totala marknaden. Även om Kina producerar mest öl i hela världen så finns det bara tre bryggerier som tillhör de tio största bryggerierna. Två av dessa är CR Snow Breweries och Tsingtao.

Det största ölbryggeriet i världen heter Anheuser – Busch InBev och det ligger i Belgien. Det producerar cirka 352,9 miljoner hektoliter öl per år. Bryggeriet har funnits sedan 2004 och idag arbetar cirka 15 000 personer där. De står för 18 procent av ölproduktionen på marknaden.

Andra stora bryggerier som finns i världen

Det andra största bryggeriet i världen heter SABMiller och har sin verksamhet utspridd i flera länder. SABMiller producerar cirka 190 miljoner hektoliter per år och har mer än 150 varumärken. Det grundades år 2002 och har vuxit markant sedan dess. Deras ölproduktion står för 8,8 procent av världsmarknaden.

Andra stora bryggerier som finns i världen

Det tredje största bryggeriet är välkänt och heter Heineken. Heineken har funnits sedan 1864 och bryggt öl, och idag äger dem närmare 200 bryggerier i 70 olika länder. Många krogar serverar just Heineken-öl och det är därför ett öl som många känner till. Heineken kommer från Holland och producerar 171,7 miljoner hektoliter öl per år. Det är 8,8 procent av den totala världsmarknaden.

Ett annat känt bryggeri är Carlsberg. Även de serveras på många krogar och Carlsberg liksom Heineken kan man även köpa i många lokala butiker. Både som alkoholfri öl, och med alkohol i, beroende på vilket land man befinner sig i. Carlsberg producerar 120,4 miljoner hektoliter öl per år, och det är 6,2 procent av världens ölproduktion. Det grundades år 1847 i Danmark och har också växt markant genom åren.

CR Snow Breweries är det femte största bryggeriet i världen och ligger i Kina. Det dominerar den kinesiska marknaden och producerar 106,2 miljoner hektoliter öl per år. Det är 5,4 procent av världens totala ölproduktion. CR Snow Breweries är en resultatet av en sammanslagning mellan SABMiller och China Resources Enterprise.

Ett annat stort bryggeri är Prabst Brewing Co och har huvudkontor i Los Angeles. De producerar 101 miljoner hektoliter öl per år. Prabst Brewing Co grundades år 1844 och förvärvades av en amerikansk ölentreprenör år 2014, som heter Eugene Kaspher, med hjälp av TSG Consumer Partners. Summan de fick betala för företaget var 700 000 000 dollar.

Tsingtao är som ovan nämnt ett av Kinas största bryggerier och där producerar man 60 miljoner hektoliter öl per år. Det grundades år 1903 och är alltså Kinas näst största bryggeri. Det omsätter mycket pengar och år 2013 omsatte dem hela 4 600 000 000 dollar. Det är också anledningen till att Kina räknas som världens största ölproducent, även om det finns större bryggerier än deras.