De allra tidigaste formerna av bryggerier

Bryggerier har funnits längre än vad man kan tro, dock har de sett väldigt annorlunda ut än vad vi är vana vid såklart. Sedan kanske man inte ska kalla de allra första sätten att brygga öl på för bryggerier heller. Men faktum är att man vet att öl producerades för så länge sedan som för 7 000 år sedan i vad som idag är Iran. Från gamla sumeriska keramikkärl har man lyckats få fram spår av ölsten vilket bildas som en restprodukt i tillverkningen.

Ölets historia

Att öl snabbt blev en populär dryck kan man veta utifrån att man hittat babyloniska stentavlor från år 3 000 f.Kr som haft inristade skrifter om hur ölet skulle tillverkas, vad det skulle kosta och vart det skulle säljas. Öl har alltså sålts i mer än 5 000 år. Det finns en bevarad sumerisk dikt som beräknas vara skriven för cirka 4 000 år sedan. I denna dikt hedras Ninkasi, gudinnan över bryggning. I denna text finns även det äldsta ölreceptet som beskriver bryggeriprocessen från korn via bröd. Både öl och bröd tros ha bidragit stort till samhällets utveckling sedan dess. Andra sädesslag för att producera öl användes i Kina för redan cirka 5 000 år sedan visar rester på keramikkärl. Öl fortsatte att produceras på enkla sätt och var en dryck som dracks i sällskap. I staden Uruk, som befinner sig i dagens Irak, fick arbetarna betalt i öl av sina arbetstagare. Det var först på 600-talet som öl började produceras och säljas i större mängder och det var då de europeiska klostren som bryggde och sålde denna öl. Under medeltiden i Europa växte små lokala bryggerier fram i länder som Belgien, Nederländerna och Frankrike. Kristna munkar skapade också egna bryggerier för att kunna tillhandahålla mat, dryck och skydd för resenärer och pilgrimer.

Ölen utvecklas

Humle började användas vid ölproduktionen och man behövde då inte krydda ölen som man hade gjort tidigare. I och med humlens intåg blev ölet både godare och bättre. Vad jäst var visste man dock inte än utan det var i det medeltida Europa som erfarenheter om bryggning delades mellan bryggare och man förstod till slut vad jäst var. Man hade märkt att när man rörde om i den jäsande vörten fastnade lite jäst på sleven. När man sedan använde samma slev till nästa brygd gick det fortare att få fart på den brygden. Det var sådana erfarenheter som delades mellan bryggare och till slut förstod man jästens innebörd. Bryggerierna blev alltmer avancerade och på 1500-talet lagrade man stora tunnor med öl i grottor för att det skulle hålla bättre och smaka godare. Under den industriella revolutionen blev tillverkningen en industri tack vare utvecklandet av hjälpmedel som hydrometrar och termometrar. Ångmaskiner, teknik för kylning och andra industriella redskap tog nu plats i bryggerierna. Sedan dess har bryggeriernas frammarsch fortsatt och omsätter idag enorma belopp. Det har även blivit vanligt med mindre bryggerier idag, så kallade mikrobryggerier, som ibland nischar in sig på speciella sorter av öl. Den uråldriga drycken fortsätts att njutas av än idag.