Carlsberg Group

Carlsberg grundades år 1847 i Köpenhamn i Danmark men är idag ett globalt bryggeri med cirka 45 000 anställda i uppemot 150 länder. Carlsberg är det fjärde största bryggeriet i världen med sina varumärken som Carlsberg, Tuborg och Tetley´s. I Sverige producerar och distribuerar Carlsberg inte bara öl utan även vatten, läsk, cider och blanddryck. Bland dessa finns förutom Carlsberg bland annat Falcon, Blågul, Brooklyn, Karhu, Eriksberg, Corona, Beck´s, Tuborg, Pripps Blå, Ramlösa, Pepsi, Zingo, 7up, Pommac, Festis, Smirnoff Ice, Xide och Somersby. Carlsberg är idag med andra ord mycket mer än bara ölen Carlsberg. Carlsberg Sverige bildades år 2000 när Carlsberg köpte upp bryggeriföretaget Pripps.

Historik

Grundaren av Carlsberg är Jacob Christian Jacobsen som döpte sitt bryggeri till just Carlsberg efter sin son Carl. Att Jacobsen startade ett bryggeri kom inte som en chock för någon, hans far hade också grundat sitt eget bryggeri och Jacobsen hade spenderat tid i bland annat Hamburg för att lära sig att brygga öl. När hans far dog tog Jacobsen över bryggeriverksamheten och när modern dog lämnade hon efter sig ett stort arv som Jacobsen investerade i grundandet av sitt eget bryggeri, Carlsberg. Den första satsen öl blev klar i november 1847 och Carlsberg såldes runt om i Danmark. Efter tjugo år exporterades Carlsberg för första gången och resan gick till Edinburgh i Skottland. Carlsbergs egna laboratorium öppnade 1875 och arbetade med vetenskapliga problem i samband med bryggning av öl. Här framställdes den jäst som används till bryggningen och laboratoriet myntade begreppet pH och gjorde även framsteg inom proteinkemi. Carlsberg Laboratorium är idag en oberoende enhet. Carl Jacobsen öppnade sitt egna bryggeri som han kallade för New Carlsberg och den första brygden var ett bayerskt lageröl. När Jacob Jacobsen dog år 1887 fusionerades hans och sonens bryggeri och ett par år efter detta lanserades Carlsberg Pilsner. I samband med detta blev Carlsberg även kunglig hovleverantör.

1900-talet fram tills idag

Export av Carlsberg började tidigt och Storbritannien blev en viktig marknad i detta. År 1939 var över 50 procent av den importerade ölen i Storbritannien från Carlsberg och 1973 öppnades ett bryggeri i Northampton i England för att kunna möta efterfrågan. Ett par år innan hade den första utländska licensen för bryggning givits till ett bryggeri på Cypern. Två år senare, 1968, grundades det första Carlsbergbryggeriet utomlands i landet Malawi i södra Afrika. Detta var bara början på den internationella expansionen. Sedan dess har man förvärvat flera utländska bryggerier och ölmärken och Carlsberg finns idag tillgängligt över hela världen. Carlsberg fusionerades även med Tuborg år 1970 och Tuborgs Fredericia Bryggeri öppnade som ett Carlsbergbryggeri år 1979 och det är här produktionen i Danmark sker idag. Det ursprungliga bryggeriet i Köpenhamn är idag öppet för turer och kallas för Visitors Center Carlsberg. Förutom att få följa med i företagets historia under rundturen finns här även Jacobsen House Brewery vilket är ett mikrobryggeri som gör Jacobsens specialitetsortiment av öl. Efter rundturen får man en stund i deras bar där man bjuds på ett glas öl.

1900-talet fram tills idag