Anheuser-Busch InBev

Detta företag är ett belgiskt-brasilianskt transnationellt dryckes- och bryggeribolag med globalt huvudkontor i Leuven i Belgien. Företaget förkortas ofta AB InBev. AB InBev är världens största bryggerikoncern och har en marknadsandel på cirka 30 procent av den globala volymförsäljningen för år 2017. Man äger ett antal olika bryggeriföretag över hela världen och företaget är väldigt stort och har cirka 210 000 anställda. Förutom öl tillverkar man även läskedrycker och alkoläsk.

Anheuser-Busch InBev

Förvärv och sammanslagningar

AB InBevs förvärv och historia är lång och snårig men företaget bildades 2008 efter en sammanslagning av den amerikanske bryggerikoncernen Anheuser-Busch och den belgisk-brasilianske bryggerikoncernen InBev. InBev var i sin tur en sammanslagning av AmBev och Interbrew. Interbrew bildades år 1987 när de två största bryggerierna i Belgien, Artois och Piedboeuf, slogs samman. Artois grundades så tidigt som år 1366. Interbrew förvärvade senare Labatt Brewing Company som var det största bryggeriet i Kanada och även Becks, tillverkaren av världens mest sålda tyska öl. AmBev bildades i Brasilien år 1999 då de två största brasilianska bryggerierna, Antarktis och Brahma slogs samman. Interbrew och AmBev slogs sedan samman år 2004 och skapade då världens största bryggeri som de döpte till InBev. Affären värderades till 11,5 miljarder dollar. InBev hade nu de bästa och största ölmärkena från Belgien, Kanada, Tyskland och Brasilien i sin ägo och var redan då världens största bryggerikoncern. Men större skulle man bli. Anheuser-Busch grundades år 1852 i St. Louis, Missouri i USA. År 2005 köpte Anheuser-Busch de kinesiska bryggerierna Harbin Brewery och Fujian Sedrin Brewery. År 2008 slogs Anheuser-Busch samman med InBev och bildade Anheuser-Busch InBev. Men man nöjde sig inte där. Under tiden var deras största konkurrent det multinationella bryggeri- och dryckesföretaget SABMiller, som var världens näst största bryggeri med märken som Foster och Miller. I oktober 2015 la AB InBev ett bud för att köpa SABMiller vilket de gjorde samma år för 107 miljarder dollar och man hade nu en tredjedel av världsmarknaden inom sin bransch. AB InBev äger även andra bryggeriföretag idag som Grupo Modelo och Oriental Brewery. Grupo Modelo är Mexikos ledande bryggeri och ägare till Corona. Oriental Brewery är det största bryggeriet i Sydkorea. Med alla sina förvärv och sammanslagningar så går faktiskt AB InBevs historia tillbaka till år 1366 då Artois grundades.

Kontroverser och märken

I oktober 2015 undersöktes företaget av den amerikanska justitiedepartementet då företaget köpte öldistributörer och hindrade dessa från att sälja sina konkurrenters öl. År 2017 kritiserades företaget för att ha köpt hela utbudet av sydafrikansk humle från SAB Hop Farms som en del i SABMiller köpet. Humle blev nu omöjlig att få tag på för amerikanska småbryggerier. Idag äger AB InBev cirka 400 olika ölmärken i hela världen. Några av dessa är det omåttligt populära Budweiser, Corona och Stella Artois. Vidare äger man även bland annat Beck’s, Hoegaarden, Becker, Four Peaks, Hasseröder, Kokanee, Löwenbräu, Quilmex och Spaten. Vart du än finns i världen så kommer det garanterat att finnas ett ölmärke som Anheuser-Busch InBev äger. Företagets position som nummer ett inom sin bransch kommer de behålla för en lång tid framöver.

Kontroverser och märken